Pomimo, że często nie zdajemy sobie z tego sprawy lub fakt ten bagatelizujemy, to opakowania towarzyszą nam niemalże na każdym kroku naszego życia.
Automatyzacja pakowania – na czym polega?
To właśnie specjalnie przygotowane torebki foliowe zabezpieczają żywność, którą spożywamy na co dzień, a wszelkie nabywane w sklepach stacjonarnych czy sieciowych produkty posiadają karton ułatwiający transport i zabezpieczający przed ewentualnymi uszkodzeniami wyrobu znajdującego się w jego wnętrzu. Jak mówią przedstawiciele firmy SACMI; zapotrzebowanie na opakowania jest tak ogromne, że automatyzacja pakowania jest coraz powszechniej wprowadzana w przedsiębiorstwach produkcyjnych. Coraz rzadziej w fabrykach spotkamy się bowiem z grupą ludzi ręcznie składających kartony, a następnie wkładających do nich sprzęt AGD czy RTV.Etapy pakowania?
Obecnie wszelkie procesy ściśle związane z pakowaniem wykonywane są przez maszyny. Aby proces ten można było w maksymalnym stopniu zoptymalizować, poszczególne urządzenia łączone są ze sobą w całe linie technologiczne (poziome lub pionowe), które obsługują wszystkie etapy pakowania, począwszy od odbioru produktu, poprzez owinięcie go folią ochronną lub materiałem o podobnych właściwościach (primary packing), poprzez umieszczenie towaru w kartonie zabezpieczającym (secondary packing), aż po kompletowanie przedmiotów w partie oraz paletowanie.
Czy automatyzacja pakowania jest opłacalna?
Dzięki implementacji elewatorów, podajników, taśm, zawijarek oraz formerek, przedsiębiorstwo zaoszczędzić może w ujęciu długofalowym ogromne sumy pieniędzy, które w przeciwnym razie musiałyby zostać przeznaczone na pensje dla pracowników. Co więcej, eliminowane jest ryzyko wystąpienia błędu ludzkiego – wszystkie opakowania składane są jednakowo, mają ten sam kształt, a dodatkowo wolne są one od wszelkiego rodzaju uszkodzeń mechanicznych, zagnieceń oraz deformacji. Aby zapewnić maksymalną wydajność i przewidywalność procesu pakowania, niezbędne jest jedynie zatrudnienie ekipy odpowiedzialnej za wprowadzanie ustawień związanych z wymaganiami producenta odnośnie opakowań jakie mają zostać przygotowane, a także zespołu konserwatorów, którzy dbać będą, aby każdy z komponentów linii działał bez zarzutu oraz nie stwarzał ryzyka wystąpienia uszczerbku na zdrowiu lub życiu u pracujących w pobliżu maszyn osób. Automatyzacja pozwala również zwiększyć produkcję wszelkiej maści słodyczy i cukierków, które jak wiemy muszą być owijane osobno w specjalne folie czy sreberka uniemożliwiające wyrobom cukierniczym przywieranie do siebie pod wpływem nadmiernie wysokich temperatur.
Podsumowanie
Producenci już dawno zaobserwowali, że ręczne pakowanie rzeczonych wyrobów zajmuje zbyt dużo czasu i jest za mało efektywne, a więc jedynym słusznym rozwiązaniem było opracowanie maszyn będących w stanie wykryć każdy produkt z osobna, prawidłowo go owinąć, a następnie przesłać do dalszej części fabryki, gdzie zostanie on zapakowany w ozdobne i przyciągające wzrok konsumenta opakowanie. Automatyzacja procesu pakowania to rozwiązanie wysoce korzystne, zarówno z punktu widzenia producenta jak i konsumentów korzystających z wytwarzanych przez niego, właściwie zabezpieczonych produktów. Nic więc dziwnego, że tak bardzo zyskała ona w ostatnich czasach na popularności!